CONTACTE | INICI | CASTELLÀ
Anar a ... Requisits Anar a ... El Procés Anar a ... Història del País Anar a ... Informació del País Anar a ... Dades d´interés Anar a ... Orfenatss Anar a ... Bibliografía
 


Localització geogràfica

Amb una extensió de 27.400 quadrats, Haití ocupa el terç occidental de l’illa La Española, coneguda també com illa de Santo Domingo. Es la segona illa més gran de les Antillas i està situada al centre del arxipèlag, molt a prop del Tròpic de Càncer.

Haití equidista de Miami, Estats Units, i de Caracas, Veneçuela. Limita al nord, sud i oest amb el Mar Carib, i al est amb República Dominicana. Amb aquesta última no esta separada per cap frontera natural que limiti clarament les dos nacions, per tant les dues comparteixen nombrosos rius, valls i muntanyes que fan del territori una sola regió física. La màxima elevació es La Selle, al sud d´Haití, amb 2.680 metres d´altura, i el principal riu es l´Artibonite, que neix a la República Dominicana i desemboca al Golf de Gonaive. La resta dels rius són molt curts i de corrents molt ràpides.

L´orografia es caracteritza per un terreny muntanyós, format per dos serralades majors i una menor que discorre entre elles. Les costes d´Haití són sobre tot rocoses. Podem distingí dos penínsules, la de Saint Nicholas al nord, i la de Tiburón al sud, formen el Golf de Gonaive, on trobem una petita illa del mateix nom.

La capital del país es Port-au-Prince. Altres ciutats importants son Cap Haitien, Gonaives, Les Cayes, Pétionville, Port-de-Paix, Saint Marc i Jacmel.

FLORA I FAUNA

La natura d´Haití és rica i variada, amb predomini de regions humides i poc elevades en les que floreix el bosc tropical, pròdig en fustes nobles com el banús i la caoba. El territori haitià allotja més de 4.000 espècies de plantes, de les que el 36 % són autòctones. Aquestes últimes tenen gran similitud amb les del resta del continent, ja que procedeixen de les eres geològiques en les que l´illa estava unida a la massa continental. De les espècies autòctones destaquen les orquídies, de les que es conten 67 gèneres i més de 300 varietats classificades.

Per altre banda són espècies originàries, la palma real, el guayacán, la xirimoia, la yuca, el maní, el tabac, el blat de moro, la batata i la guayaba....Plantes com el cacau, l´avocat,
els cítrics, el cafè, la canya de sucre o els plàtans, foren introduïdes tant per indígenes en les seves migracions, com per espanyols durant els temps de la colonització.

De la fauna haitiana s´ha de senyalar que es típicament antillana, es a dir, amb un gran nombre d´espècies inferiors, nombroses aus i pocs mamífers. Entre les espècies natives de més interès hi ha les iguanes de roca, el cocodril americà i la jutía, dels gèneres solenodon i plagidontia.

En la ornitofauna podem trobar el zumbador, el guaraguao, el flautero, el barrancolí i la cigua palmera.

Dels pocs mamífers de l´illa cal destacar la presència de manatis i les balenes geperudes.