CONTACTE | INICI | CASTELLĄ
 

Capital
Addis-Abeba
Superfície
1.097.900 km2
Població
77.431.000
Nombre del Estat
República Democràtica Federal de Etiòpia
Moneda
Birr
Idiomes
amhàric, oromo, tigrinya, gurage, afar, somalí, walayta, ...
Densitat hah/km2
70,1 hab./km2
Creixement anual
2,4 %
Mortalitat infantil
99,5 por 1.000
Esperança de Vida
47,6 anys
Població Urbana
15,6 %
Analfabetisme
50,8 % en homes i 66,2 % en dones
Escolarització
tercer grau 2,4 %
Internet
1,08 por 1.000 hab.
Llibres publicats
444
PIB total
57.842 milions de US $
Creixement anual
(2004) 11,6 %
PIB por hab.
814 US $
Índex d’inflació
9 %
Despesa d’educació
4,6 % del PIB
Despesa en defensa
3,5 % del PIB
Deute externa
7.151 milions de US $
Servei de la deute/Export.
10,8 %
Importacions
3.300 milions de US $
Exportacions
650 milions de US $
Principals clientes
UE (28,9%), Àsia (43,5%), Àfrica (18,2%)
Exèrcit de Terra
180.000 persones
Exèrcit del Aire
2.500 persones
Organismes Internacionals
ACP, UA, BAD, COMESA

Limita al nord amb Eritrea, al sud amb Kènia i Somàlia, a l’est amb Djibuti i Somàlia i a l’oest amb Sudan.
Té un relleu muntanyós dividit en quatre regions: el nord dominat pel massís etíop que arriba als 4620 mts d’ altitud al mont Dashan, el centre del país amb la depressió de la Vall del Rift, on es troben els llacs Shamo, Abaya y Zwai, i el riu Awash; la planura de Dancalia, que en la seva part més baixa arriba als 116 metres sota el nivell del mar i la regió de l’Ogafen al sud-est, formada per planells semidesèrtics.
El clima és càlid i humit, amb temperatures des dels 13º C als 30º.

Sistema polític i situació actual

Etiòpia és una república federal democràtica basada en els principis de la constitució aprovada al 1994, que estableix un sistema parlamentari Bicameral. Tant a nivell federal com regional es reconeix l’existència d’un poder executiu, legislatiu i judicial.

El cap de l’Estat és el President, escollit per sis anys en una sessió conjunta de les dues cambres i amb funcions merament protocol•làries (les properes eleccions estan previstes per l’any 2007)

L’actual President és Girma Wolde Giorgis, escollit l’any 2001.
El cap de Govern és el Primer Ministre, Meles Zenawi, que va arribar al poder l’any 1991, al front d’una coalició de forces rebels, que va derrocar el règim de Mengistu (“el Derg”) i el seu manament fou legitimat en les primeres eleccions multipartidistes celebrades a l’agost de 1995.

En quant al poder legislatiu, està constituït per dos òrgans:

a)la cambra dels representants del poble (550 membres, cambra baixa) i els seus membres són escollits per 5 anys per sufragi universal i legisla sobre temes de competència federal (relacions internacional, immigració, nomenament de l‘Ombudsman...)

b)la cambra de la federació (cambra alta) formada pels representants dels diferents estats, és l’encarregada de la interpretació de la Constitució, de definir les relacions entre els Estats regionals etíops, entre d’altres funcions.

Per últim, el poder judicial està format per una estructura federal i una altra per cada Estat regional. A la cúspide de l’ordenament judicial es troba la Cort Suprema Federal. La constitució estableix la independència del poder judicial.

Les ètnies són un aspecte clau de la Constitució, establint-se el dret a la secessió. De fet la Constitució etíop comença: “Nosaltres, les nacions, nacionalitats i els pobles d’Etiòpia”. Això indica que el federalisme és ètnic i no territorial.

La República està constituïda per nou Estats Regionals en funció dels grups ètnics: Afar, Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambella, Harar, Oromia, Pobles i nacions del Sud, Regió Somali i Tigray.

A més Addis Abeba i la ciutat de Dire Dawa tenen un status especial.